En boksamlare – Marja Abrahamsson
Boksamlaren är, inte särskilt förvånande, fascinerad av boksamlandets gåta, av vad som får någon att bli en boksamlare. I denna andra intervju, där boksamlaren Marja delar med sig av sina erfarenheter, närmar vi oss svaret med ännu ett steg; som kronärtskockan avslöjar sitt hjärta ett blad i taget, så avslöjas boksamlandets gåta för oss.
När började du samla böcker? Minns du de första böcker du började samla?
Jag började samla på böcker redan innan jag själv kunde läsa. Mamma läste högt för mig och köpte serieböcker om Rasmus Nalle. Han var huvudperson i en dansk serie, skriven och tecknad av Carla och Vilhelm Hansen. Serien är från 50-talet och det finns totalt cirka 40 album. Jag minns glädjen varje gång jag fick ett nytt! Rasmus Nalle åkte runt i hela världen och upplevde storslagna äventyr allt medan sköldpaddan Sköld busade runt med sina vänner på båten. Han var min favorit!
När jag lärt mig läsa samlade jag själv på Kajsaböcker – jag fann ett stort nöje i att få en inblick i olika yrken hon provade på, men också i att få skriva mitt namn vackert på den prickade gröna linjen på insidan pärmen samt att få ställa upp dem i ordningsföljd i min vita bokhylla ovanför skrivbordet i flickrummet. Där fick de sällskap av Maria Gripes böcker och Sibyllans Hemlighet. Sagoböcker plöjde jag också enorma mängder av!
Vilka genrer är du mest intresserad av?
Min bokslukarlust är stark och jag är lite av en periodare. Böcker om olika levnadsöden kan följas av filosofi, drama eller feelgood. Jag läser oftast skönlitteratur parallellt med faktaböcker inom mitt yrke. Tycker om att lära mig nytt samtidigt som jag kopplar av med det skönlitterära.
Vad samlar du helst?
De böcker som berör mig – som ger insikter och väcker nya tankar. Det känns som att alla böcker jag läst på något sätt är en del av mig. De böcker jag kan tänka mig att läsa igen får bo kvar i min bokhylla.
De böcker du inte tyckt om att läsa, hur påverkar de dig?
De böcker jag inte får ut något av läser jag sällan ut. Jag ger bort dem. Jag blir frustrerad, upplever läsandet som ett slöseri av tid. När jag av någon anledning måste, så försöker jag se vad författaren brunnit för att förmedla, funderar över vad jag inte tycker om eller om jag borde utveckla något hos mig själv för att bättre kunna uppskatta boken.
Vilken bok i samlingen är din favorit?
Omöjligt att svara på, det beror så mycket på vilken genre vi pratar om… Just nu dyker Bengt Ohlssons Gregorius upp med sitt erbjudande om vidgat perspektiv, Camilla Davidssons Under vintergatans alla stjärnor som man bara myser igenom, vackra Lugn av naturen av Åsa och Mats Ottosson, spännande A.J Kazinskis Den sista goda människan, varma och roliga trilogin av Mikael Bergstrand som börjar med Delhis vackraste händer och slutar med Gurun i Pomonadalen, intressanta Factfulness av Hans Rosling och Nordiska Väsen (av Johan Egerkrans), som kittlar fantasin . Jag lägger till Konsten att höra hjärtslag av Jan-Philippe Sendker, som så vackert skildrar kärleken.
Nu känner sig Boksamlaren något snopen – inte en av Marjas favoritböcker väntar i den egna boksamlingen! Men jag har haft ett öga på Gregorius och Under vintergatans alla stjärnor. Nej, det är bara att anta utmaningen och jaga rätt på dessa godbitar.
Var finns din boksamling?
Jag har ett rum i mitt hus där familj och vänner kan umgås. Det är ett naturtema på inredningen med bland annat en björk som står i ett hörn av rummet. Här finns en gungstol och soffor omgärdade av mina bokhyllor. Det känns ombonat och gott att läsa där.
Hur organiserar du din samling?
Organiserat kaos. Jag själv vet var alla mina böcker står och jag har en egen ordning, vissa författare på vissa hyllor men också böcker inom vissa kategorier tillsammans på egna hyllor…
Var hittar du nya böcker till samlingen?
Får från och byter med vänner, köper gärna från någon mysig bokhandel, loppisar. Ibland känns det som att böckerna hittar till mig så att jag får möjlighet att läsa dem. Och så är jag med i en bokklubb.
Sorterar du ut böcker ibland?
Ja, det blir för trångt annars. Efter att jag varit på Bokmässan i Göteborg brukar en rensning kännas nödvändig. Jag lovar mig varje gång att inte köpa fler böcker, utan bara njuta och lyssna till författarna, men det går sådär bra…
Beskriv din boksamling alternativt ditt boksamlande med tre ord.
Min boksamling: inspirerande, brokig, givande.
Mitt samlande är en passion, en källa till glädje, energigivande.
Vilket är ditt förhållande till Den Vandrande Vålnaden?
Jag kan en rolig sång om honom som jag sjungit för mina barn… SVT Instagram Trasan och Banarne. Är annars ingen stor Fantomenläsare.
Hur ser en perfekt lässtund ut?
En perfekt lässtund för mig är i min fårskinnsklädda gungstol- den gungar inte som vanliga, utan med ett sinnrikt system längs med golvet. Kudden som svärmor broderat ger ett gott stöd i ryggen. Framför mig har jag det stora fönstret med utsikt mot grönska och så en kopp te, gärna i stor engelsk tekopp på fat, och så något litet att äta. En viktig ingrediens är känslan av att ha ostörd tid, att de flesta hemmabestyren är avklarade. Då känns det underbart att öppna en bok och börja läsa… Många av mina äldre böcker doftar så gott!
Vilket bokminne tänker du helst tillbaka på?
Soliga dagar på västkustens salta klippor, med utsikt över allt vackert och en bra bok i knät…Agneta Sjödins En kvinnas resa inspirerade mig till att själv planera för att vandra Caminon, 769 km från södra Frankrike till Santiago de Compostela i Spanien. Covid satte tyvärr stopp för resan, men ett nytt datum är satt!
Har du en favoritförfattare och i sådant fall vem?
Jag har läst mycket av Thomas Sjödin och hans texter har gett hopp i de perioder av livet som varit lite mörkare.
Ditt bästa boktips?
Gastekar och väckefuror: träd med historia av Åke Carlsson med flera.
Nu börjar Boksamlaren tvivla på sitt eget boksamlande… Inte har jag läst eller skaffat till samlingen någon av Thomas Sjödins verk och detsamma gäller Gastekar och väckefuror: träd med historia! Ödmjukt inser jag att boksamlingen har sina brister och att Marjas boksamlarerfarenhet är beundransvärd, i sanning något att lära av.
Har du något råd till den som vill börja samla böcker?
Lyssna inåt och läs det som du längtar efter, det som får dig att skratta, fyller på med energi eller berikar.
Hos Boksamlaren hittar du några av Marjas boktips:
-
Viskande skuggor55 kr
-
Gurun i Pomonadalen80 kr
-
Rasmus Nalle på nya äventyr60 kr
-
Hjärtats innersta röst50 kr
-
Dimma över Darjeeling80 kr