Boksamlarens tesorter är europeiska, odlade på Azorerna och produktionen är ekologiskt certifierad enligt SGS (PT-BIO-09). Här odlas te av högsta kvalitet med stort hantverksmässigt kunnande och moderna ekologiska, vetenskapliga metoder. Och med stor kärlek till drycken. Alla tesorter har naturligt individuella och karaktäristiska smaker, som kommer av att de har olika växtförhållanden och tillverkningsprocesser. Teet är så kallat single estate, det vill säga att det bara kommer från just detta teplantage på Azorerna.
Alla Boksamlarens teer är odlade inom EU och är naturliga utan smaksättning.
Te har ofta olika graderingarna som beskriver teets kvalitet. Grönt te har vanligtvis hela blad och indelas därför inte i graderingar. I det svarta teets fall beskriver graderingen skördens kvalitet och bladens storlek.
- OP – Orange Pekoe. Unga rullade blad och med knoppar som slagit ut. Utmärkt skörd. Orange beskriver kvaliteten och står för ”kunglig”, ordet refererar till den holländska dynastin Orange Nassau.
- P – Pekoe. Hela blad som är äldre än OP. Innehåller inte knoppar. Från kinesiskans Pak-ho, vilket beskriver knoppen som har ett silvrigt vitt dun när den inte slagit ut helt.
- B – Broken Leaves. Sönderdelade blad, ger en kraftfullare smak och mörkare färg än OP och P.
- F – Fanning. Mindre bitar av bladet än Broken, ger riktigt mörkt och starkt te.
Erbjudande! Du som köper ett paket av Boksamlarens te får utan kostnad välja ett av recensionsexemplaren du hittar under rubriken Recensionsexemplar i menyn. Recensionsexemplar är inte lämpliga att sälja vidare, men du som köper te kan rädda ett recensionsexemplar! När du beställer ditt paket med te, meddelar du som kommentar i din beställning vilken bok du vill ha.

Ett klassiskt svart te tillverkat av det tredje bladet på teplantans skott. Teet har en lägre halt koffein jämfört med Boksamlarens andra svarta teer och har en ljus färg, en distinkt fyllig doft och smak. Passar med mjölk, men även utan. Ett te som gör sig utmärkt till måltider och lässtunder. B

Boksamlarens finaste svarta te tillverkas av teplantans ändknopp och dess första blad. De späda bladen skördas i början av skördesäsongen i mars, april och maj. Den här tiden på året infinner sig de optimala förhållandena vad gäller fukt och temperatur. Resultatet blir ett te av högsta kvalitet. Teet har en frisk doft och en ljus kopparfärg med en uppfriskande, lätt och aromatisk smak. Passar utmärkt utan mjölk och till kvällens läsning. OP

Teet tillverkas av det andra bladet på teplantans skott. Bladen skördas från mitten av april till juni, när bladen mognat något men fortfarande är späda. Det ger ett lättdrucket te med mörk kopparfärg, mild och balanserad smak. Passar närsomhelst på dagen för en rogivande stund med en bok. Utmärkt med eller utan mjölk. P

Boksamlarens mörkaste och kraftfullaste te. Under rullningsprocessen går visa teblad sönder i små bitar. Dessa minsta minsta bitar av te bladen sorteras ut vid bladseparationsprocessen och resultatet blir denna speciella blandning av plantagens olika svarta tesorter. Teet har en mustig doft och kraftfull smak, vilket passar med mjölk en trött morgon. F mix

Ett klassiskt grönt te tillverkat av de tre översta bladen på teplantans skott, som skördas i juli och augusti när solljuset är starkt. Teet har en mörk färg och en intensiv smak med en mild söt arom av gräs. Passar närsomhelst under dagen.

Boksamlarens finaste gröna te tillverkas av teplantans ändknopp och dess första blad. Tebuskarna växer på plantagens högsta topp och dess blad skördas i slutet av juli till början av augusti, då dimman skyddar bladen från det starka solljuset. Plantan får en subtil söt och lätt karaktär under denna period. Teet är ljust och har en mjuk uppfriskande smak. Passar när sinnet behöver återfå sin balans och fokusera på en bok.
Att brygga te
Svart te: Värm vatten till precis innan det nått kokpunkten (cirka 90 grader), dosera en tesked per kopp eller en matsked till en och en halv matsked per liter vatten om en tekanna används. Låt dra i 3-5 minuter.
Grönt te: Värm vatten till 75 grader (kokande vatten tar fram det beska i det gröna teet), dosera en tesked per kopp eller en matsked till en och en halv matsked per liter vatten om en tekanna används. Låt dra i 3-5 minuter.
Grönt och svart te är olika oxiderade, d v s hur mycket syre som tagits bort från tebladen vid behandling/bearbetning. Grönt te är milt oxiderat, medan svart te är helt oxiderat. Oxideringen innebär att olika temperatur på vattnet används vid tillagning. Vattnet ska inte stå och koka, eftersom vattnets sammansättning förändras. Syret försvinner och koncentrationen av mineraler ökar, vilket försämrar smaken.
Generellt kan sägas att finbladigt te ska dra kortare tid än storbladigt.
Pröva dig fram med dosering och tid till vad du tycker smakar bäst! Vattenkvalitén påverkar också hur det färdiga teet smakar och hur teet ska doseras. Korta tiden om det blev för starkt, förläng eller öka mängden teblad om det blev för svagt. Kanske pröva en annan temperatur på vattnet?
Pröva att hälla stora teblad direkt i kannan; ju mer utrymme bladen får, desto mer utvecklas smaken. Använd en liten sil för att hälla upp teet i koppen och använd allt te i kannan eller häll över i en annan uppvärmd när teet dragit klart.
Dricker du smaksatta teer ibland? Tänk på att diska ur tekannan ordentligt innan du brygger teer utan smaksättning, om du använder samma tekanna. Eller passa på att införskaffa en fin tekanna till, som bara används till teer utan smaksättning. Boksamlarens teer är inte smaksatta och deras fina smak kan därför påverkas om du bryggt ett smaksatt te i samma tekanna.
Boksamlarens svarta och gröna teer:
-
Grön Lässtund, grönt te, 100 gr105 kr
-
Bokstund, svart te, 100 gr90 kr
-
Bokmorgon, svart te, 100 gr65 kr
-
Kvällsläsning, svart te, 100 gr119 kr