Boksamlarens tesorter är europeiska, odlade på Azorerna och produktionen är ekologiskt certifierad enligt SGS (PT-BIO-09). Här odlas te av högsta kvalitet med stort hantverksmässigt kunnande och moderna ekologiska, vetenskapliga metoder. Och med stor kärlek till drycken. Alla tesorter har naturligt individuella och karaktäristiska smaker, som kommer av att de har olika växtförhållanden och tillverkningsprocesser. Teet är så kallat single estate, det vill säga att det bara kommer från just detta teplantage på Azorerna.
Alla Boksamlarens teer är odlade inom EU och är naturliga utan smaksättning.
Te har ofta olika graderingarna som beskriver teets kvalitet. Grönt te har vanligtvis hela blad och indelas därför inte i graderingar. I det svarta teets fall beskriver graderingen skördens kvalitet och bladens storlek.
- OP – Orange Pekoe. Unga rullade blad och med knoppar som slagit ut. Utmärkt skörd. Orange beskriver kvaliteten och står för ”kunglig”, ordet refererar till den holländska dynastin Orange Nassau.
- P – Pekoe. Hela blad som är äldre än OP. Innehåller inte knoppar. Från kinesiskans Pak-ho, vilket beskriver knoppen som har ett silvrigt vitt dun när den inte slagit ut helt.
- B – Broken Leaves. Sönderdelade blad, ger en kraftfullare smak och mörkare färg än OP och P.
- F – Fanning. Mindre bitar av bladet än Broken, ger riktigt mörkt och starkt te.
Erbjudande! Du som köper ett paket av Boksamlarens te får utan kostnad välja ett av recensionsexemplaren du hittar under rubriken Recensionsexemplar i menyn. Recensionsexemplar är inte lämpliga att sälja vidare, men du som köper te kan rädda ett recensionsexemplar! När du beställer ditt paket med te, meddelar du som kommentar i din beställning vilken bok du vill ha.
Att brygga te
Svart te: Värm vatten till precis innan det nått kokpunkten (cirka 90 grader), dosera en tesked per kopp eller en matsked till en och en halv matsked per liter vatten om en tekanna används. Låt dra i 3-5 minuter.
Grönt te: Värm vatten till 75 grader (kokande vatten tar fram det beska i det gröna teet), dosera en tesked per kopp eller en matsked till en och en halv matsked per liter vatten om en tekanna används. Låt dra i 3-5 minuter.
Grönt och svart te är olika oxiderade, d v s hur mycket syre som tagits bort från tebladen vid behandling/bearbetning. Grönt te är milt oxiderat, medan svart te är helt oxiderat. Oxideringen innebär att olika temperatur på vattnet används vid tillagning. Vattnet ska inte stå och koka, eftersom vattnets sammansättning förändras. Syret försvinner och koncentrationen av mineraler ökar, vilket försämrar smaken.
Generellt kan sägas att finbladigt te ska dra kortare tid än storbladigt.
Pröva dig fram med dosering och tid till vad du tycker smakar bäst! Vattenkvalitén påverkar också hur det färdiga teet smakar och hur teet ska doseras. Korta tiden om det blev för starkt, förläng eller öka mängden teblad om det blev för svagt. Kanske pröva en annan temperatur på vattnet?
Pröva att hälla stora teblad direkt i kannan; ju mer utrymme bladen får, desto mer utvecklas smaken. Använd en liten sil för att hälla upp teet i koppen och använd allt te i kannan eller häll över i en annan uppvärmd när teet dragit klart.
Dricker du smaksatta teer ibland? Tänk på att diska ur tekannan ordentligt innan du brygger teer utan smaksättning, om du använder samma tekanna. Eller passa på att införskaffa en fin tekanna till, som bara används till teer utan smaksättning. Boksamlarens teer är inte smaksatta och deras fina smak kan därför påverkas om du bryggt ett smaksatt te i samma tekanna.