Säg ”James Bond” och den som lyssnar tänker med få undantag på filmhjälten och filmerna som ofelbart serverar en bländande eskapism. Få filmer eller filmhjältar har nått en sådan nivå av berömdhet och popularitet; James Bond är en del av den globala kulturella referensramen. Men hur många James Bond-fans har läst förlagorna till filmerna – Ian Flemings böcker (och hans efterföljare John Gardner och Sebastian Faulks)? Böckerna har med tiden hamnat i skuggan av filmerna och kan uppfattas som något konnässörer och särskilt insatta läser och särskiljer sig med från den övriga film-tittande flocken fans. Enligt Peter Kadhammar, kolumnist på Aftonbladet och författare, bör en gentleman äga böckerna om Bond, helst alla Ian Flemings verk. En gentleman, det vill säga någon med kännedom och engagemang.
Boksamlaren är en Bond-entusiast, i vilken form han än kommer i: bok eller film, inte för att Boksamlaren utger sig för att vara en gentleman, utan för att det är läsvärd, unikt genreskapande litteratur där historier och karaktärer fått utvecklas i filmvärlden.
Den 28 maj är Ian Flemings födelsedag och ett tillfälle att plocka upp en av böckerna, eller se om en av filmerna, om agenten med sanslöst stor tur i sitt yrkesutövande, men med mindre framgång i sitt privata liv.
James Bond hos Boksamlaren:
-
Dr No55 kr
-
I djävulens tjänst90 kr
-
Döden spelar falskt60 kr
-
Octopussy30 kr
-
Iskallt uppdrag30 kr
-
Spectre30 kr