Den 12 maj har Folklivsarkivet vid Lunds universitet sitt årliga upprop till människor över hela Sverige att skicka in dagboksanteckningar som fångar deras vardag. Dagböckerna arkiveras i Folklivsarkivet och är tillgängliga för forskning och allmänhet. Dagbokens dag är ett samarbete mellan Folklivsarkivet och Mass Observation Archive (MOA) vid Sussex universitet för att samla in dagboksanteckningar från människor av alla åldrar, bakgrunder och sysselsättningar i Storbritannien och Sverige.
Dagen för George VI:s kröning, 12 maj 1937, publicerade MOA i Storbritannien ett upprop med uppmaning till hela landet att dokumentera sin dag: att skriva om allt de gjorde från morgon till kväll. Under 2000-talet har MOA återupptagit sitt upprop och 2016 bjöd de in Folklivsarkivet att delta i projektet den 12 maj, Dagbokens dag.
Dagböcker är, vare sig de blir arkiverade och använda som forskningsunderlag eller ej, ett brev till eftervärlden, till ditt framtida jag, dina barn när du själv lämnat denna tillvaro eller en okänd som om tvåhundra år med en känsla av vördnad och upphetsning råkar hitta din dagbok. Ibland kan dagböcker få ett eget liv: publiceras, läsas av många, diskuteras och bli till en del av vår gemensamma erfarenhet. Anne Frank har genom sin dagbok kunnat nå oss med ovärderliga lärdomar.
Fiktiva dagböcker, där berättelsen är i form av en karaktärs dagbok, hör egentligen inte till Dagbokens dag, men är en ofta förekommande berättarform vilket kan säga något om hur mycket den tilltalar både läsare och författare. Kanhända låter den oss komma närmare karaktären; dela hemligheter, genomleva ångestens kval, hänföras av förälskelsens rus och känna bitterheten riva.
Vill du föreviga din 12 maj 2021 och bidra till Folklivsarkivets forskning, kan du följa länken: 12 maj – dagbokens dag (lu.se) och berätta om din dag.