Människorna under 1800-talets andra hälft såg sig som historiens fullbordan, som skapelsens krona. De var, enligt dem själva, de första moderna människorna. Nog hade de skäl till denna självsäkerhet och grandiosa självbild med all den tekniska förändring samhället erfor. Detta var den viktorianska tiden, tiden mellan år 1837 och 1901 då Storbritanniens drottning Victoria regerade, som sammanfaller i stort med industrialismens genombrott. Eran gavs oss färder i luftballonger och olika ångdrivna farkoster, elektriska lampor (och andra elprylar!), medicinsk utveckling, velocipeder, bilar, spårvagnar, industrier (och i dess följd smog), världsutställningar och science fiction-litteratur.
Tidens tekniska uppfinningar och författare som Jules Verne och H.G. Wells har inspirerat steampunkgenren, som utvecklat en egen science fiction-stil och estetik.
I de böcker Boksamlaren har kan vi själva möta industrialismen och den viktorianska tiden:
Industrialismens genombrott ger en snabb och lättöverskådlig inblick i historien, från den industriella revolutionens början under sent 1700-tal till industrialiseringens fullföljande under tidigt 1900-tal.
Det hände 1890 har samlat artiklar och notiser som publicerades i svenska tidningar och tidskrifter under året 1890.
Advertising in Victorian England, 1837-1901, Victorian do-it-yourself: Handicrafts and pastimes of the 1880s och Victorian inventions ger alla var sin fantastiska bild av det viktorianska livets olika märkliga aspekter. Illustrationerna räcker för att hålla läsaren trollbunden i timmar.
Maskin-ön är en typisk, fantasieggande Jules Verne-roman, här i en fin upplaga från 1975 som är del ett i Askild & Kärnekulls Jules Verne-serie. Detta är berättelsen om Standard Island, en gigantisk konstgjord ö med en stad, skogar, parker och spårvagnslinjer som färdas runt i Stilla havet med 10 000 invånare.