Funderingar kring boken man läser eller just avslutat kan var och en ha för att bilda sig en uppfattning av bokens olika möjliga budskap. Men att i ett boksamtal med andra och en kunnig ledare göra en analys av en bok, till och med av en på ytan enkel bilderbok, var en stimulerande upplevelse.
Vår samtalsledare var denna junikväll författaren Katarina Kuick och föremålet för boksamtalet den allt annat än enkla bilderboken Hanna Huset Hunden av Anna-Clara Tidholm. Bilderna är färgstarka och naivistiska, som gjorda med kritor. Varje teckning innehåller dock detaljer som håller kvar blicken och tanken. Texten och bilderna berättar tillsammans, men ger vid första läsningen ingen röd tråd att hålla sig fast vid. Text och bild tycks hoppa från det ena till det andra på ett osammanhängande och drömlikt sätt.
Katarina värmde upp med att lista vad deltagarna tyckte om, respektive inte tyckte så mycket om i boken. Men snart blev det mer komplext och vi trängde djupare in i berättelsen. Fram kom deltagarnas frågor, en efter en: varför hänger inte berättelsen ihop, varför reagerar karaktärerna ologiskt eller gör de det, varifrån kommer vattnet och vad är egentligen budskapet? En livlig diskussion utbröt då Katarina frågade hur gammal vi trodde att Hanna är, är hon barn eller vuxen? Tillsammans hittade vi, med hjälp av frågorna, pusselbitar som berättelsen faktiskt ger oss. Den här analysen ledde till överraskande insikter och till att berättelsens inre öppnade sig bit för bit.
Bland deltagarna fanns många olika tolkningar av vad boken vill berätta. Flera uppfattade att Hanna flyttade hemifrån, någon att berättelsen handlade om en kärleksrelation, om ångest, om skräck eller ensamhet, om att ha en frånvarande förälder. Boksamlaren tänker att var och en hade sina egna referenser för tolkningen, att våra erfarenheter präglade vår förståelse av berättelsen. I de många samtal som Katarina hållit med både skolklasser och vuxna om boken, har skoleleverna haft uppfattningar om bokens karaktärer och budskap, som skiljer sig från de vuxnas. Det märkliga är att Hanna Huset Hunden lånar sig till nästan alla tolkningar.
Vårt boksamtal hittade flera nycklar för att låsa upp berättelsen, men en fråga har dröjt sig kvar hos Boksamlaren: vem är hunden?
Om Katarina Kuick
Katarina Kuick har sedan författardebuten 1986 skrivit bilderböcker, barn- och ungdomsromaner samt faktaböcker. Boken Skriv om och om igen – en inspirationsbok för skrivsugna, som hon skrivit tillsammans med Ylva Karlsson och Sara Lundberg, vann Augustpriset 2009. Hennes senaste bok är Veras krig, en historisk ungdomsroman om Leningrads belägring. Katarina Kuick är även översättare, medlem av Svenska Barnboksakademin och föreläsare. Hon leder dessutom skrivarworkshops – och boksamtal givetvis.
En bok som Katarina Kuick inspirerats av och rekommenderar den som vill veta mer om hur man kan leda ett boksamtal är Böcker inom och omkring oss av Aidan Chambers (översatt av Katarina Kuick).
Bibliografi
- Inte mycket att hänga i julgran, ill Eva Lindström, 1986
- Elin – starkast i världen, ill Eva Lindström, 1988
- Svikare, 1990
- Önskeboken, ill Stina Wirsén, 1993
- Tågboken, 1996
- Livsfarligt fiske, 1998
- Den första gång jag såg dig, 1999
- Svarta kläder, svart mask, 2004
- Skriv om och om igen – en inspirationsbok för skrivsugna, 2009 (Tillsammans med Ylva Karlsson och Sara Lundberg)
- Jag hör till de få som kan leva – en bok om supporterkultur, 2013
- Sova, snarka, snooza – en trött bok om sömn, ill Elin Lindell, 2019
- Veras krig, 2022