Äntligen får Boksamlaren presentera den första intervjun i en serie med författare som Boksamlaren lärt känna och som lämnat ett avtryck. Böcker och berättelser finns endast till för att författare vill berätta och vågar skriva ned sin historia. Därför har det alltid funnits en nyfikenhet för författaren bakom boken.
I en miljö som vanligtvis inte förknippas med litterärt skapande, på en IT-avdelning i ett grå-orange kontorslandskap på skrivbordet bredvid skärmen, låg en hög med nytryckta skönlitterära verk. Skrivbordet tillhörde Hans Olsson och böckerna var hans fantasytrilogi, ”Sökandet efter elementstenarna”, ”Bronstornet Garba” och ”Stenväktarnas arv”.
Hur började din passion för böcker och skrivande?
Jag har alltid gillat historier och jag har min far att tacka för det. Sedan jag började läsa själv fångades jag tidigt av författare som Daphne du Maurier, Roald Dahl, Eva Ibbotson, Lloyd Alexander och Stephen King. Sedan har det rullat på och författare jag hittat de senare åren som jag verkligen gillar är bland annat HP. Lovecraft, Joe Abercrombie och Jeff Long. Viljan att berätta mina egna historier har funnits så länge jag kan minnas.
Varför skriver du?
För att det är det roligaste som finns.
Ser du dig i första hand som författare eller medarbetare på en IT-avdelning?
Jag ser mig som författare. Jag brukar säga att jag har ett heltidsjobb vid sidan av mitt författarskap. Men att testa mjukvara är väldigt roligt och utvecklande.
Hur många böcker och noveller har du gett ut?
Jag har hittills skrivit sex böcker (sjunde släpps under 2018):
- Sökandet efter elementstenarna (del 1 i min fantasytrilogi)
- Bronstornet Garba (del 2 i min fantasytrilogi)
- Stenväktarnas arv (del 3 i min fantasytrilogi)
- Vad är din hemlighet? (skräcknovellsamling)
- Främling. Inkräktare (skräcknovellsamling)
- King’s Hope (pokerthriller)
Och så medverkar jag i följande antologier (novellnamn inom parentes):
- Magiker och maskiner (Doktor Pollobus vision)
- Maskinblod 3 (I obeliskernas skugga)
- Waiting for the machines to fall Asleep (Melody of The Yellow Bard)
- Stadens väsen (Opaltornet kallar)
- Steampunksagor (Filmvisning på salong Rentzo)
- Bortom portalen (Tidsögat)
- Efter slutet (Ett steg åt sidan)
- 13 svarta sagor om ond bråd död (Efterfesten)
Hur hittar du tid och energi att skriva?
Jag har så många tankar och idéer som jag vill få ur mig att jag har blivit tvungen att disciplinera mig. Man får ta sig tid, helt enkelt och arbeta kontinuerligt.
Var skriver du helst?
Det spelar inte så stor roll, men effektivast är någonstans där det inte finns så många distraktioner. Ett bibliotek är bra. Eller ett fik. Eller hemma (om katterna sover).
Åh katter! Deras mjuka, tysta och något hemlighetsfulla närvaro förgyller en boksamlares läsande tillvaro.
Vad heter dina katter? Är de med i någon av dina böcker?
Mina katter heter Cid och Zelda. Båda två är med i min pokerthriller King’s Hope (nå, namnen i alla fall), men de har också huvudroller i en kommande bok som jag just nu håller på att redigera.
Vad arbetar du med just nu?
Just nu redigerar jag en novell till en kommande antologi. Mitt nuvarande skrivprojekt är dock en skräckroman som utspelar sig i Linköping. Den kommer bli bra, när den väl kommer.
Hur många böcker har du sålt?
Med alla titlar och alla format: någonstans mellan 2.000-3.000.
Dagtid testar du IT-system, hur testar du dina böcker?
Man måste ha testläsare och man måste ha en redaktör/lektör. När en text börjar bli klar och då min idé är nerskriven, då brukar jag fråga familj och vänner om de har lust att testläsa och komma med feedback. Det är bra med ett gäng olika, för alla ser olika saker, eller kommenterar konstigheter i texten på sitt sätt. Det är mycket värdefullt.
Sedan behöver man också professionella ögon på sin text för att dels få feedback på storyn och för att hitta såväl stavfel som konstiga meningar så att de kan snyggas till eller strykas. Jag brukar därför anlita en redaktör och lektör för att läsa igenom mina texter. Sen läser jag själv mina texter många gånger.
Hans ägnar inte bara tid åt strukturerat och diciplinerat skrivande, han är också en hängiven läsare med insikt i andras verk.
Vilken bok har du läst flest gånger?
Av mina egna är det King’s Hope, den har jag läst 20-30 gånger vid det här laget. Och den är fortfarande lika bra! Annars har jag läst Maratonmarschen av Stephen King väldigt många gånger. Men överlägset flest gånger har jag läst Pettson får julbesök av Sven Nordqvist.
Var läser du helst?
I soffan hemma, men läser var jag kommer åt.
Vilka anser du vara Fantomens litterära kvaliteter?
Jadu. Fantomen är som Bamse, fast han slåss. Det finns en hel del bra Fantomenhistorier. Men också många dåliga.
Vilken är din viktmässigt tyngsta bok i bokhyllan?
Av mina egna är det Stenväktarnas arv som innehåller flest sidor. Av andra… En stor, tung bok är Konsthistoria av Karl G. Laurin.
Till vilket band har du kommit i Marcel Prousts ”På spaning efter den tid som flytt”?
Jag får lägga till den i min att-läsa-lista.
Vem tycker du borde få Nobelspriset i litteratur 2018?
Stephen King.
Allt är möjligt, självklart även ett Nobelpris till Stephen King. Och skulle Stephen King kunna få Nobelpriset, då finns hopp för oss alla oförlösta författare som inom oss bär på det stora eposet.
Har du några tips till andra som drömmer om att skriva?
Jobbet måste göras och ingen kommer göra det åt dig.
Att vänta på inspiration funkar väldigt sällan för mig. Det är bara att kavla upp ärmarna och sätta igång. Jag försöker hålla mitt skrivande kontinuerligt och göra något varje dag. Det är enda sättet för mig att komma framåt.
Varför, tror du, är det så många som skulle vilja skriva en bok?
Jag kan bara prata utifrån mig själv, men jag tror att många andra också vill berätta historier av olika slag. Eller lämna något efter sig.
Frågorna i den här intervjun har kanske inte riktigt vågat utmana. Därför måste Boksamlaren som avslutning ställa en fråga som kräver ett självutlämnade svar:
Vad hade du för betyg i Svenska i skolan?
Jag har för mig det var VG.
Boksamlaren hade hoppats på att svaret skulle avslöja en förbjuden sida, en rebell bakom den fokuserade och hårt arbetande författaren, men Hans Olsson har tydligen inga ljusskygga detaljer i sitt förflutna.
Författarens facebook: http://www.facebook.com/hansolsson.forfattare och förlag: http://zakuliforlag.se/