Publicerad Lämna en kommentar

Militärhistoria i vår fredliga vardag

Eldrör, troféer tagna från danskarna i Glückstadt 1814.

Vår samtid uppvisar en aldrig avtagande fascination inför krig och i synnerhet andra världskriget.  Det är en ständig inspirationskälla för film, litteratur, tv-serier, bräd- och dataspel och museér, men har också gett upphov till en mängd dokumentärfilmer och faktalitteratur. De senare sträcker sig från historiska skeenden och stormakts politik, till enskilda personerns biografier och tekniska innovationer. Det är därför ett utvecklande och givande ämne för boksamlande. Alla militärböcker som kommit min väg senaste tiden, fick mig att vilja komma närmare det som böckerna berättar och var är det bäst att ta reda på mer än på Armémuseet.

 

 

 

Bakladdade kanoner från Åkers Styckbruk modell 1854.

 

 

 

 

 

 

 

 

På museet tillåts besökaren möta de verkliga objekten, som finns beskrivna eller på bild i böckerna. Titta ner i en kanonmynning, ta sikte med kornet, lägg an ett gevär från 1900-talets början, syna Wehrmachtuniformen i sömmarna, en sådan som många av soldaterna i boksamlarens böcker krälat, frusit, paraderat, dödat och dött i. Väl hemma igen, bläddrandes i en av böckerna, känns orden och bilderna påtagliga och personliga.

Tysk Wehrmachtuniform.
Goliath B fylldes med en sprängladdning på 83 kg och kunde med hjälp av fjärrstyrning köras fram över fält för att spränga fientliga stridsvagnar, stridsvärn och byggnader.

 

 

 

 

 

 

 

 

Stridsvagn 103 (S). Den enda stridsvagnen som saknar rörligt torn.

 

Länk till Armémuseum

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *