Publicerad Lämna en kommentar

Att packa inför en resa

Varje resa, så väl lång som kort, behöver förberedelse av läsningen under resan. Det är flera angenäma beslut att fatta: vilken genre – lättsam eller tyngre, långa eller korta berättelser, en enda eller flera böcker, vilket format är lämpligast. Om böckerna ska lämnas kvar när det är dags för hemresan påverkar i högsta grad vilken bok som packas med. Jag finner att pocketböcker, som är lätta och mindre i formatet, är utmärkta reseböcker. De får gärna ha vackra bokomslag, för att liggande framme på borden skänka lite fägring åt hotellrummet. Jag har lättare att skiljas från pocketböcker när jag väl läst ut dem och visar det sig att det blir trångt i väskan kan de utan vånda lämnas kvar åt nästa resande bokälskare. Noveller, förutsatt att det inte rör sig om en samlingsvolym, har till sin natur ett behändigt format och är i Novellix fall nog så vackra. Men dem vill jag ha med mig hem igen.

Resmålet får gärna vägleda valet av böckernas innehåll. På en solig strand med vågornas lugnande rytm, befolkad av glada röster kanske man till slut vågar läsa den isande skräckromanen, vilket inte hade känts lika lockande att göra ensam på ett hotellrum i Belgrad under en tvådagars höstkonferens. Eller så kan valet av en romantisk historia bidra till den fria, obekymrade och ljusa tillvaron på en badort. Destinationen kan locka till att upptäcka landets författare, både klassiker och nya alster. Jag är också förtjust i att välja reselitteratur som utspelar sig dit jag ska, det ger en extra dimension till läsningen.

Reseguider är en annan kategori böcker som får följa med i resväskan. De är måhända inte lika populära idag, då allt man behöver veta finns i mobilen, men jag tycker om att bläddra mellan sevärdheterna på ett ostrukturerat sätt som bara är möjligt i en bok. Dessutom finns det nu en personligare form av reseguider, där författaren delar med sig av sina erfarenheter och tips i en nästan skönlitterär form. Ordböcker är också de ersatta av mobilen, men brukar packas ner försäkerhets skull; det är tryggare med en bok som inte laddar ur. Att penna och skrivbok alltid är med är underförstått!

För att fullända läsestunden på resan och få hemtrevnad i de allt som oftast spartanska utlandsboendena finns det i packningen ett litet doftljus. Det lilla doftljuset räcker för en veckas semester. I packningen finns också små väldoftande tvålar som gör under i hotellbadrummet och räddar en från att rusa ut för att köpa handtvål om det saknas.

Både resedoftljus i oömma lättviktsförpackningar och små fina tvålar finns att få tag på hos Boksamlaren. Och böcker förstås.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *