Boksamlaren har glädjen att i år kunna uppmärksamma Dagbokens dag 12 maj med flera dagböcker att läsa.
Genom dagboken har alla författarskapet inom räckhåll och tack vare dagboken har litteraturen fått nära, omedelbara berättelser ur livet. Dagböcker som når den större litterära scenen tenderar att återge dramatiska händelser, vilket inte är så märkligt. Dramatiska skeenden berör oss alla och tillhör ofta vår gemensamma historia. De dagböcker du hittar hos Boksamlaren är skrivna av människor mitt i första och andra världskriget eller som upplevt ond bråd död och genomlevt tragiska livsöden.
En kvinna i Berlin, Rekryter 1941 och Anne Franks dagbok berättar om andra världskriget från sina väldigt olika förutsättningar. Dagböckerna ger oss möjligheten att vidga vårt synsätt på kriget. Olyckligtvis ger de oss också insikter om kriget i vår närhet och alla krigs drivkrafter och konsekvenser.
Fiktiva dagböcker, där hela eller delar av berättelsen är i form av en karaktärs dagbok, hör egentligen inte till Dagbokens dag. Men berättarformen förkommer ofta i skönlitteraturen, vilket kan säga något om hur mycket den tilltalar både läsare och författare. Kanhända låter den oss komma närmare karaktären; dela hemligheter, genomleva ångestens kval, hänföras av förälskelsens rus och känna bitterheten riva.
De väldigt roliga historierna i bokserien Dagbok för alla mina fans låter oss lära känna (och känna igen) mellanstadielivet. I Busters öron är själva dagboksskrivandet förlösande för att våga göra upp med smärtsamma minnen. Arbetsdagboken i Monster i terapi hjälper oss att förstå skräcklitteraturens kända monster, och måhända oss själva.
Läsdagböcker är också en form av dagboksskrivande, med skillnaden att innehållet än mer sällan delas med andra. En läsdagbok blir ändå en form av tidsdokument, som väcker minnen av lässtunder till liv när dess författare njutningsfullt bläddrar igenom sidorna.
Dagbokens dag är ett samarbete mellan Folklivsarkivet och Mass Observation Archive (MOA) vid Sussex universitet för att samla in dagboksanteckningar från människor av alla åldrar, bakgrunder och sysselsättningar i Storbritannien och Sverige.
Dagen för George VI:s kröning, 12 maj 1937, publicerade MOA i Storbritannien ett upprop med uppmaning till hela landet att dokumentera sin dag: att skriva om allt de gjorde från morgon till kväll. Under 2000-talet har MOA återupptagit sitt upprop och 2016 bjöd de in Folklivsarkivet att delta i projektet den 12 maj, Dagbokens dag.
Berättelser ur livet på Dagbokens dag:
-
En kvinna i Berlin80 kr
-
Idilia Dubbs dagbok55 kr
-
Den dödes dagbok80 kr
-
Anne Franks dagbok60 kr
-
Rekryter 1941 – Finland i fortsättningskrigets virvlar95 kr