2 maj är Harry Potter-dagen, dagen (1998) då den sista striden mellan de onda och goda krafterna utkämpades, som förvandlade Hogwarts till ett slagfält och då Harry besegrade Voldemort. På årsdagen hedras offren och segern firas.
Harry Potter and the Philosopher’s Stone gavs ut första gången 1997. Det har gått 23 år sedan dess och intresset är, såsom det nu ser ut, aldrig sinande. JK Rowling skrev de följande åren efter den första bokens utgivning sex böcker som utvecklade och fullföljde historien om Harry Potter. För varje bok ökade intresset, med köer utanför bokhandlarna när en ny bok släpptes. Intresset blev ganska snart internationellt, böckerna har översatts till 79 språk och sålts i sammanlagt 450 miljoner exemplar. Nej, det går inte att föreställa sig den mängden böcker. På svenska gavs första boken ut år 1999 med titeln Harry Potter och de vises sten.
Redan i november 2001, sex år innan JK Rowling skrev den avslutande boken, hade den första filmen, Harry Potter och de vises sten, premiär. Totalt blev det åtta filmer baserade på de sju böckerna. Filmerna kompletterar och fördjupar berättelserna främst genom det förträffliga skådespeleriet. Och intresset för Harry Potter ökade ytterligare. Sista filmen i sviten kom upp på biograferna i juli 2011, men även långt efter detta levde intresset. Sidor på nätet där Potterheads kunde hålla kvar den magiska världen, konton på Instagram där bilder ur filmerna fungerar som gamla tiders fotoalbum och på biblioteken fortsatte böckerna att vara utlånade, inte ens på antikvariaten fanns böckerna att uppbåda (givetvis fanns de hos nätbokhandlarna och de vanliga bokhandlarna). Warner Bros. Studio Tour i London har tveklöst bidragit till att hålla fascinationen och intresset på högsta nivå. Boksamlaren var något tveksam till en så uppenbar turistaktivitet, men jag erkänner – jag föll fullständigt för de uppbyggda miljöerna: Griffindors elevrum, att få gå in i Hogwarst expressen, Weasleys självgående kök, Snapes lärorum och Umbridges rosa inferno. Och att sedan få köpa Bertie Botts bönor och en alldeles egen Hogwartscardigan (vilken skulle du välja? jag valde till slut Griffindors färger, för Harry är ju ändå alltid Harry)!
Förlåt… jag rycktes med där en liten stund… vi kan fortsätta nu.
Sedan finns också de fiktiva böckerna som tillhör den magiska världens vardag: Fantastic beasts and where to find them (2001) som är en lärobok för Hogwartselever, Quidditch Through the Ages (2001) och sagoboken The tales of Beedle the Bard (2007); alla ger möjlighet till större samhörighet med den magiska världen.
2016 startade en ny våg av intresse för historien om Harry Potter och den magiska världen med två stora händelser: premiären av pjäsen Harry Potter and The cursed child i juli på Palace Theatre i London och filmpremiären av Fantastic beasts and where to find them i november. För första gången läste Boksamlaren ett pjäsmanus. På sin höjd har det tidigare bara bläddrats i Shakspears dramer för att få bekräftat att minnet av specifika scener var riktigt. Det är en sorg för Boksamlaren att ännu inte ha fått se pjäsen – jag har hört att den är fantastisk. Filmen var den första av fem planerade i Fantastic Beasts-serien. 2018 blev vi belönade med nummer två, Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald. Den tredje filmen skulle börja filmas i vår, men blir med all säkerhet uppskjuten.
Med det återupptäckta intresset för Harry Potter firades sedan 2017 20-årsjubileumet av utgivningen av Harry Potter and the Philosopher’s Stone. British Library hade en utställning, Harry Potter: A History of Magic, som lyckligt lottade kunde besöka mellan 20 oktober 2017 och 28 februari 2018. Utställningen visade verkliga historiska artefakter och magins kulturhistoria tillsammans med JK Rowlings magiska uppfinningar. Tursamt för oss mindre lyckligt lottade publicerades också två böcker med inspiration från utställningen, Harry Potter: A History of Magic: The book of the exhibition, för den äldre publiken och Harry Potter: A Journey Through a History of Magic för den lite yngre, dessutom producerade BBC en dokumentär (någon som vet om den fortfarande finns att se???).
2019 släpptes fyra stycken e-böcker, vilka är en vidareutveckling av ljudboksvarianten av Harry Potter: A Journey Through History of Magic från 2017. De fyra e-böckerna följer lektionerna på Hogwarts, så att vi också får vara magielever (eller ja, nästan i alla fall) – Harry Potter: A Journey Through Charms and Defence Against the Dark Arts, Harry Potter: A Journey Through Potions and Herbology, Harry Potter: A Journey Through Divination and Astronomy och Harry Potter: A Journey Through Care of Magical Creatures. Boksamlaren ser gärna att dessa fyra ges ut i pappersform; det är svårt att ha e-böcker i sin samling.
Harry Potter finns, förutom i böcker, filmer, filmstudio, pjäs, utställning, e-böcker och TV-dokumentär, självklart också på internet. Wizarding world (tidigare kallad Pottermoore) är den officiella Harry Potter-webbplatsen, som sedan Fantasic Beasts-filmerna är platsen för hela JK Rowlings magiska värld. Författaren har sin egen webbplats, där hon låter oss ta del av små naggande spännande, aldrig tidigare avslöjade detaljer. Den svenska utgåvans nuvarande förlag, Rabén och Sjögren, har www.harrypotter.nu, som verkar ha kommit till vid det svenska 20-årsfirandet 2019. Sedan finns det inofficiella webbplatser; jag råkade snubbla över The Harry Potter Lexicon, men anar att det där ute döljer sig oräkneliga Harry Potter-relaterade webbplatser (vilka känner ni till och brukar besöka, kanske en utmaning för Potterheads att leta rätt på, om inte alla, så de bästa?). I en annan del av internet lever podcasten och där finns inte förvånande också Potterpodden – Harry Potter bok för bok, som lanserades 2019 för att fira det svenska 20-årsjubileumet. Podden sänder fortfarande och är framme vid avsnitt 28.
Sedan finns det alla dessa böcker som svävar kring Harry Potter: böcker som lär oss mer om Harry Potters magiska värld, exempelvis Harry Potter: The Mysteries of Hogwarts av Jody Revenson, Harry Potter, The Ultimate Quiz Book av Jack Goldstein, Seekers Guide To Harry Potter av Trevarthen och Philip I. Levy, Harry Potter – The Ultimate Book of Facts av Jack Goldstein; böcker som analyserar historien om och fenomenet Harry Potter, exempelvis Harry Potter av S. Gunelius, What’s a Christian to Do with Harry Potter? av Connie Neal, Females and Harry Potter av Ruthann Mayes-Elma, The Lived Theology of Harry Potter av Apostolides Anastasia, The Politics of Harry Potter av Bethany Barratt, Harry, a History: The True Story of a Boy Wizard, His Fans, and Life Inside the Harry Potter Phenomenon av Melissa Anelli; böcker som parodierar orginalhistorien, exempelvis Barry Trotter och den skamlösa parodin, Barry Trotter och den onödiga uppföljaren samt Barry Trotter and the dead horse av Michael Gerber (The Potter Puppet Pals av Neil Cicierega är en flashfilm som hör till parodiklassen) och böcker om skapandet av filmerna, exemplvis Harry Potter: Film Vault: Volume 3: Horcruxes and the Deathly Hallows av Jody Revenson.
Boksamlaren har snuddat vid sin faibless för Harry Potter-memorabilia och uppenbarligen är jag inte ensam om att uppleva dragningskraften hos objekten. Alla produkter för att minnas och komma nämare den magiska världen och de fantastiska historierna gör en alldeles matt och fylld av blandade känslor: trollstavar, halsdukar, pussel, godis, smycken, nyckelringar, pennor, leksaker och jag kan faktiskt inte räkna upp alla! Det verkar dessutom komma nya hela tiden – doftljus, popup-böcker, konstföremål. Det är inte bara produkterna som blir fler, utan även platserna där de saluförs; Wizarding World berättar att till sommaren öppnar den första officiella Harry Potter-flagshipbutiken i New York. Här kommer den största samlingen i världen av Harry Potter- och Fantastic Beasts-produkter att finnas. Wizarding World deklarerar glatt vidare att besökaren får interaktiva upplevelser och flertaliga möjligheter till fotografering.
Det känns lämpligt att avsluta med den retoriska frågan om det finns någon ände på intresset för Harry Potter, men frågan hänger egentligen ihop med en mindre abstrakt och mer litteraturvetenskaplig fråga: finns det någon ände på historien om Harry Potter?