Publicerad Lämna en kommentar

Lucka 22

Äntligen fjärde advent! Eller kanske REDAN, vissa av oss känner. Men Boksamlaren hoppas att friden inför jul har börjat hitta hem till er alla.

Boktipset fjärde advent är en bok Boksamlaren för ovanlighetens skull inte har läst, men som funnits i tankarna sedan unga år. Nu när jag avslöjat denna brist i själslig styrka för er, kanske skamsenheten blir så stor att Barnen ifrån Frostmofjället blir utläst innan årets slut. Den är en svensk barnboksklassiker från 1907 som realistiskt beskriver en syskonskaras liv, då de blir föräldralösa under nödåret 1867.

Ur inledningen:

Så kan man väl förstå att under nödår kommer intet korn och inga ärter till kvarnen, och om på någon högt liggande gård frosten farit mer varsamt fram, så är säden ändå kraftlös och besynnerlig, att mjölet blir gråsvart och pannkakorna, som man lagar till, blir som en lös lervälling.
Det är inte mycket näring i sådan mat. Barnen blir snart magra. Deras under de goda åren rosenröda kinder får en gråaktig färg och ögonen äger inte mer den klara glansen.
När barnen i hopar följer föräldrarna åt för att neråt frostfria bygder tigga om föda, ser de ut som små gubbar och gummor. Det skär i hjärtat att se dem.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *